Reduceri pana la -60%

Amely Shoes de peste 30 de ani pe piata din Romania.

Ce incaltaminte se purta in Grecia acum 3000 de ani.

grecia-antica

Amely SRL |

Pantofii sunt mult mai vechi decât Grecia antică, primele cizme fiind datate cu peste 40.000 de ani în urmă. Deși alegerile de moda au început să apară la sfârșitul Evului Mediu, pantofii grecilor antici erau în mare parte utilitare. În realitate, imaginea stereotipică a grecilor antici purtând sandale simple nu este prea departe de adevăr. Cu toate acestea, există mai multe detalii: unii greci antici purtau sandale care arătau ca niște cizme, iar sandalele lor aveau o legătură cu mitologia greacă.

Sandale simple


În timp ce mersul desculț era ceva obișnuit, în special în rândul copiilor, grecii antici purtau sandale simple din piele. Aceste sandale erau cunoscute sub numele de carbatine. Sandalele aveau o singură bucată de piele atașată de talpa piciorului cu șireturi. Atunci când erau legate, trăgeau împreună vârfurile pantofilor, lăsând degetele de la picioare la vedere. Acest stil de încălțăminte a fost popular până în jurul anului 1000 d.Hr.

Cizme cu un design simplu


În plus față de sandale, grecii antici purtau cothurnus, o încălțăminte simplă, asemănătoare unei cizme. Cothurnus, ca și carbatina, era confecționată din piele și era legată în față (de obicei cu curele roșii). Proteja întregul picior și avea tălpi mai late decât carbatina. Spre deosebire de încălțămintea modernă, fiecare cizmă se potrivea fie piciorului stâng, fie celui drept, la fel ca și carbatina. Eschil, un dramaturg grec care a trăit între anii 472 î.Hr. și 456 î.Hr., a făcut un obicei ca actorii de teatru să poarte acest stil de încălțăminte în piesele dramatice, pentru a-și ridica statutul.

grecia statuie
Statuie Sandale

Mituri despre Monosandal


Sandalia și-a depășit funcția de simplă încălțăminte în Grecia antică și a devenit un simbol important în mituri și artă, în special ca parte a unei tendințe vizuale cunoscute sub numele de "monosandalism". Monosandalismul, după cum sugerează termenul, este pictura care înfățișează o femeie purtând doar o singură sandală. Acest aspect este adesea folosit în operele de artă funerară și apare în mitul grecesc al eroului Iason, care împlinește o profeție conform căreia un bărbat cu o singură sandală va uzurpa tronul lui Pelias. Semnificația monosandalismului a fost interpretată în mod diferit de către cercetători; reprezentarea ar putea însemna eliberarea sau ruperea lanțurilor sau ar putea reprezenta deferența față de zeii din lumea subterană, de exemplu.

Multe motive de îngrijorare


Soccusul, un papuc cu tăietură joasă și largă, acționa ca un fel de încălțăminte de tranziție între sandale și cizme. Soclul era folosit în piesele dramatice, dar actorii de comedie din Grecia antică purtau acești papuci în comediile din epoca eschileană. Grecii antici nu erau singurii care purtau carbatină; culturile romane și celtice antice o purtau și ele. Încălțămintea în stil grecesc antic a fost rafinată în continuare de romani. De exemplu, soldații romani din secolul I purtau caligae, o cizmă mai robustă. In timp ce civilii romani purtau pantofi cu talpă de lemn și au evoluat soccus în încălțăminte mai modernă.

Alte articole:

Lasa u comentariu

Comenturile trebuie aprobate inainte de postare.