Reduceri pana la -60%

Amely Shoes de peste 30 de ani pe piata din Romania.

Cu ce se incaltau Romanii in antichitate.

Cu ce se incaltau Romanii in antichitate. - amely.ro

Amely SRL |


Vechii romani, au fost printre primele popoare din istoria care au creat o mare varietate de încălțăminte. Vechii mesopotamieni (oameni care au trăit în zona care este astăzi Irak), egiptenii și grecii fie mergeau desculți, fie purtau sandale. Mediul înconjurător din aceste zone permitea anumite alegeri de încălțăminte. Cu toate acestea, climatul mai instabil din peninsula italiană, unde locuiau etruscii și romanii, făcea ca purtarea sandalelor sau mersul desculț să fie neplăcută. De la sandale ușoare pentru uzură în interior până la cizme dure pentru utilizarea în luptă sau pentru transportul în climate mai reci, aceste culturi au stabilit o mare varietate de tipuri de încălțăminte. În Roma antică, pielea era cel mai frecvent material pentru producerea cizmelor. Romanii au devenit experți în producerea de piele de înaltă calitate din piei de vacă.

Sandale etrusce


Începând cu aproximativ 800 î.Hr., etruscii, care au venit înaintea romanilor în peninsula italiană, au dezvoltat multe tipuri diferite de încălțăminte. Cu toate acestea, deoarece s-au păstrat puține documente despre civilizația etruscă, știm relativ puține lucruri despre încălțămintea etruscă. Etruscii sunt cunoscuți ca fiind "misterioșii" etrusci. Cu toate acestea, arheologii cred că aceștia au copiat modele de încălțăminte de la greci și din Orientul Îndepărtat. Etruscii purtau sandale ușoare, papuci de pânză (probabil de lână) și cizme de piele. Curele de piele, potrivit documentației disponibile, care include statui și unele picturi murale, precum și istorii romane. Un tip de sandale, cu vârfuri încovoiate în sus și ascuțite, părea să fie împrumutat din Asia de Est. Ambele stiluri, cu excepția celui de-al treilea, pot fi folosite în încălțămintea romană ulterioară.

Încălțămintea romanilor


De la fondarea Republicii Romane în 509 î.Hr. și până la declinul Imperiului Roman în 476 e.n., stilurile de bază de cizme purtate de romani au evoluat relativ puțin. Calceus era cea mai elementară încălțăminte de exterior. Pentru a închide călcâiul, care proteja întregul picior, se foloseau chingi sau șireturi din piele. Crepida era o altă încălțăminte de exterior mult mai ușoară. Acesta putea fi confecționat în mai multe modele și proteja părțile laterale și posterioare ale piciorului.

Romanii purtau, de asemenea, o varietate de modele de cizme. Călăreții, vânătorii și anumite figuri de autoritate purtau cothurnus, o cizmă înaltă și ornamentată, pentru a reflecta rangul lor. Era o cizmă ornamentată, cu toc înalt. Gallicae era un tip de cizmă adoptat de romani de la populația unui teritoriu cucerit cunoscut sub numele de Galia, în Franța de astăzi. Era o cizmă rezistentă, pentru vreme rece, concepută pentru muncă. În cele din urmă, romanii purtau o varietate de încălțăminte în interior. Solea, sau sandala, era cea mai cunoscută. Solea era un pantof din piele ușoară sau din frunze de papirus țesute, cu o curea simplă pe partea superioară a piciorului, sau pe gleznă, care o ținea pe picior. Soccus, un papuc din piele lejeră, și sandalium, o sandală cu talpă de lemn purtată în principal de femei, erau alți doi pantofi de interior.

Statuie Sandale Romane
Statuie Sandale Romane

Evolutia Incaltamintei Romane

Deși formele de bază ale încălțămintei au rămas consecvente de-a lungul istoriei romane, stilurile au evoluat. Modelele de încălțăminte de dinainte și de după Republica Romană (509-27 î.Hr.) erau simple și de construcție frugală, reflectând simplitatea și frugalitatea primilor romani. Modelele de încălțăminte au devenit mai ornamentate și mai elaborate în timpul ascensiunii Imperiului Roman, după 27 î.Hr. e.n., pe măsură ce poporul roman creștea în prosperitate și influență. Pantofii cu ornamente sau ornamente de aur, catarame de argint, broderii sau bijuterii erau deosebit de răspândiți în rândul celor bogați.

Incaltamintea pe clasele societatii Romane.

Romanii foloseau variații ale tipurilor de încălțăminte pentru a indica rangul și puterea purtătorului, la fel cu îmbrăcămintea. Senatorii din epoca romană, purtau un tip special de calceus cu patru curele negre, în timp ce împărații purtau calcei. (pluralul lui calceus). Sclavilor, pe de altă parte, le era interzis să poarte calcei. Ei umblau desculți. În plus, prizonierii erau adesea forțați să poarte crepidae groase din lemn care îngreunau mersul. Actorii din tragediile romane purtau adesea pantofi pentru a reflecta statutul rolurilor pe care le interpretau. Actorii din crepidae mai mici, din piele, purtau cothurni, în timp ce cei din tragediile mai severe purtau cothurni. Puteai spune multe despre o persoană din Roma antică după pantofii pe care îi purta, la fel ca și astăzi.

Alte articole:

Lasa u comentariu

Comenturile trebuie aprobate inainte de postare.